Zadnje novice

Vlada je dne 16. 7. izdala nov Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije.

Po novem bodo lahko osebe od 20. julija vstopale v Republiko Slovenijo na kateremkoli mejnem prehodu. Za odločbe o karanteni bodo na mejnih prehodih, kot v notranjosti države odslej naprej v pristojnosti policistov.  Osebam, ki jim bo odrejena karantena bodo lahko na novo vstopale na kateremkoli mejnem prehodu ali kontrolni točki.

Odlok prične veljati z 20. julijem 2020.

Osebi, ki bo odrejena karantena bo policist od nje pridobil podatke za izdajo in vročanje odločbe. Te bo posredoval predstavniku Ministrstva za zdravje, ki bo poskrbel za izdajo odločbe. Policist pa bo po izdaji odločbe o karanteni vročil osebi odločbo in ji dovolil vstop v Republiko Slovenijo. Za izročitev odločbe osebi o karanteni v notranjosti države bo postopek izročitve potekal podobno. Oseba pa bo poleg osnovnih podatkov posredovala policistu še elektronski naslov za vročitev odločbe. Gre za primere, ko bi morala osebi biti odrejena karantena že ob vstopu v Republiko Slovenijo ali pa se ta že nahaja v Sloveniji (nezakoniti prehodi državne meje).

Po novem sedaj Odlok v 10. členu določa 18 izjem, ko se karantena ne odredi. Brez omejitev v Republiko Slovenijo vstopajo tudi po novem predstavniki tujih varnostnih organov, ki opravljajo operativne naloge (predaja in izročitev iskane osebe).

Odlok prične veljati z 20. julijem 2020.

Naj še opozorimo, da Hrvaška ostaja na rumenem seznamu. Od 17. julija naprej pa je z zelenega seznama črtana Islandija. Na rdeči seznam pa so po novem uvrstili Luksemburg in Črno goro.

Bolj podrobno o spremembah na seznamih držav in ukrepih na mejnih prehodih lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

Vir: OZS